Troszczysz się o środowisko? A może szukasz sposobu na oszczędzanie pieniędzy? Przeczytaj, a dowiesz się na czym polega kuchnia zero waste i jak zastosować jej filozofię w praktyce. Nurt zero waste to dobry sposób na to jak być bardziej ekologicznym. To także świetna droga do oszczędzania pieniędzy. Idea zero waste skupia się na ograniczeniu ilości odpadów podczas gotowania. Przepisy zero waste często bazują na gotowaniu z resztek.

Na czym polega kuchnia zero waste?

Jeżeli chcesz być zero waste – musisz odchudzić swoją lodówkę. Nie rób ogromnych zakupów, aby nie przekraczać terminu przydatności do spożycia. Ważne jest planowanie posiłków – dzięki temu powstanie mniej odpadów. W tym nurcie ważne są też zasady przechowywania żywności i rezygnacja z jednorazowych opakowań.

Marnować i wyrzucać jak najmniej

Mimo nazwy, zero waste to nie jest gotowanie bez śmieci. Resztek i śmieci ma być najmniej, jak się da. Najprostszy przykład to nie wykorzystanie obierek z warzyw i owoców. Świetny pomysł na lekko zwiędłe zioła, np. pietruszkę, to domowe pesto. Czy wiesz, że do sałatki możesz dodać także natkę rzodkiewki? Jak widać, aby być dobrym dla naszej planety, potrzeba kreatywności. Proste codzienne zachowania mają większy wpływ na środowisko niż może nam się wydawać.

Rób zakupy tak, aby ograniczyć marnowanie jedzenia

Mądre zakupy to pierwszy krok, aby zasady zero waste wprowadzić w życie. W swoim markecie znajdź półkę, na której wystawiane są produkty z krótkim terminem ważności. Są nadal pełnowartościowe, a wiele na tym zaoszczędzisz. Zanim pójdziesz na zakupy zastanów się co najczęściej wyrzucasz – zrezygnuj z tego produktu lub kup go jak najmniej. Rób zakupy tylko na najbliższe dni. Unikniesz suchego chleba i niezbyt świeżych produktów.

Unikaj foliowych, wybieraj wielorazowe

To bardzo ważne! Zrezygnuj z jednorazowych torebek. Owoce i warzywa pakuj do wielorazowych woreczków z tkaniny. To diametralnie zmniejszy Twoją produkcję śmieci. Możesz zaopatrzyć się w torbę lub koszyk na zakupy.

Kupuj żywność na wagę i lokalnie

Znajdź najbliższy bazarek warzywny. Kupisz tam świeże, smaczne warzywa od lokalnych dostawców. Gdy wybierasz produkty na wagę ponownie ograniczasz produkcję śmieci. I znowu oszczędzasz! Takie jedzenie zawsze wychodzi taniej, niż pakowane!

Lista zakupów to mniej resztek

Nigdy nie idź na zakupy bez listy. Dzięki temu kupisz do swojej kuchni tylko to, czego będziesz potrzebować. Oprócz zrobienia listy, trzeba też się jej trzymać. Nie daj się ponieść spontanicznym zakupom. Pamiętaj, że niektóre produkty należy spożyć w ciągu kilku dni, więc nie kupuj ich hurtowo.

Gotowanie w duchu zero waste

Jak gotować, by żyć w zgodzie z naturą? Oprócz teorii warto poznać kilka praktycznych wskazówek. Sprawdź, jakie zaopatrzenie lodówki możesz zamrozić. Kupuj małe ilości wędliny. Masz ogródek? Może założysz kompostownik?

Wykorzystaj obierki, zrób nową zupę – jak nie marnować jedzenia?

Liście rzodkiewki i obierki z warzyw to nie są śmieci! Czasem trudno się przełamać, ale kiedy spróbujesz, przekonasz się. Wiele rzeczy, które do tej pory trafiały w kosza, można zjeść. I to ze smakiem! Sprytne sposoby na resztki to pesto z liści, zapiekanki i zupy krem. Ze starego pieczywa możesz zrobić bułkę tartą. Z ugotowanych ziemniaków – kopytka.

Sprawdź, jak przechowywać, by nie marnować żywności

Jest wiele sposobów, aby jedzenie na dłużej zachowało świeżość. Jednym z nich są pojemniki wielokrotnego użytku. Możesz wykorzystać nawet stare słoiki. Wsyp w nich kasze, aby uniknąć zawilgocenia. Nie wszystkie warzywa lubią lodówkę. Włoszczyzna lepiej poradzi sobie w bawełnianym worku w ciemnym miejscu.

Co zrobić z resztkami jedzenia? Kompostuj!

No dobrze, a co robić z tym, co nadal zostaje? Zorganizuj własny kompostownik! Zmieści się nawet na balkonie. A własny nawóz do ogródka czy kwiatów będzie skuteczny i przede wszystkim darmowy!

Wykorzystać resztki jedzenia, aby produkować jak najmniej odpadów

Zero waste to nie tylko przygotowanie posiłków. To także troska o to, aby tworzyć jak najmniej odpadów. Jednym z rozwiązań jest zamawianie on-line z restauracji, które wykorzystują opakowania z recyklingu lub ekologiczne.

Dowiedz się, jak ograniczyć marnowanie surowców

Niestety, w przypadku wielu produktów nie da się zrezygnować z opakowań. Ale można te opakowania wykorzystać ponownie. Zwłaszcza te, zrobione z plastiku. Idealnym przykładem są opakowania po lodach. Trudno kupić lody bez plastikowego pudełka. Ale tego typu opakowania możesz użyć ponownie. Chociażby do przechowywania innych produktów. Podobnie wygląda sytuacja ze wszystkimi skrzynkami, pudełkami kartonowymi czy torbami.

Recykling w duchu zero waste z dziećmi

Recykling, podobnie jak upcykling, są integralną częścią filozofii zero waste. To dobry sposób na zabawę z dziećmi. Ze starych opakowań można stworzyć ciekawe rękodzieło. Na przykład doniczki z plastikowych butelek przydadzą się na sadzonki roślin. Z kartoników można stworzyć organizer na biurko. Potrzeba tylko trochę wyobraźni, a tej dzieciom nie brakuje.

Aby Twoje gotowanie było bardziej przyjazne środowisku, a także oszczędne, planuj posiłki i rób listy zakupów. Zaopatrz się w chlebak, a z czerstwego pieczywa zrób bułkę tartą. Wykorzystuj obierki i koniecznie wypróbuj pesto z liści rzodkiewki. W przypadku produktów o krótkiej dacie ważności – kupuj tylko tyle, ile zjesz w ciągu dwóch dni. Zrezygnuj z jednorazowych